04.05.2016.

Štampa


Brod Carnival Vista je krenuo na svoje prvo putovanje 1-og maja ove godine u sklopu kojeg je posjetio i kotorsku luku. Brod je dužine 323 m, BRT je 133596 i plovi pod zastavom Paname. Na njemu je 3727 putnika i 1445 članova posade. Nakon Kotora isplovljava za Atinu.

Ovo je prvi Carnivalov brod od 2012-te i njihov je najveći,a po dizajnu je sličan brodu Carnival Breeze i imaju zajedničke karakteristike. Ono što je novo na Visti jeste 200 m dugi rolerkoster na najvišoj palubi i IMAX kino – oboje prvo za ovu industriju. Brod ima i pub sa pivarom na licu mjesta. Tu je i 140 m dugi tobogan koji je jedno od najvećih atrakcija vodenog parka.

Osim Vista-e, u našoj luci se nalazi i brod kompanije Holland America Line Eurodam koji je u Kotor stigao sa 2063 putnika i 849 članova posade. Dužine je 285 m, a BRT iznosi 86273.

Na svoje prvo putovanje krenuo je u julu 2008-me godine i označava početak HAL-ove nove klase brodova. Eurodam je brod srednje veličine, ima 11 paluba – na najgornjoj je pan-azijski restoran, barovi okruženi panoramskim pogledom, elegantne zlatare, butici, atrium bar, teatar i fotografski centar. Sa tehničke strane, Eurodam posjeduje najnoviji navigacioni i sigursnosni sistem. Brod pokreće šest dizel generatora i Azipodova  propulziona tehnologija.

Prateći HAL –ovu tradiciju, Eurodam posjeduje lijepu umjetničku kolekciju na temu Holandsko zlatno doba. Ističući radove holandskih klasičnih i savremenih umjetnika neka djela uključuju mape iz 17-tog vijeka, ulja na platnu i savremene reintepretacije Rembrantovih poznatih dijela.