09.04.2016.

Štampa


Kompanija Viking Ocean Cruises je 24. marta preuzela svoj najnoviji brod Viking Sea. Ceremonija preuzimanja je održana u brodogradiliđtu Fincantieri u Italiji. Trećeg aprila brod je krenuo na svoje prvo putovanje kroz Mediteran dok će u  Londonu petog maja biti obavljeno krštenje broda. Nakon krštenja ploviće kroz Skandinaviju i Baltik kao i kroz zapadni i istočni Mediteran.

Klasifikovan od strane Cruise Critic kao „mali brod“ Viking Sea je sister ship broda Viking Star, koji je izašao iz brodogradilišta u aprilu 2015-te godine, a osvojio je nagrade za najbolji mali kruzer u prošloj godini kao i prvo mjesto na dodjeli nagrada za najbolji kruzer godine od strane Cruise Critic i Travel + Leisure's Worlds Best.

Viking Sea ima 47.800 tona, dužine je 228 m, 465 kabina i prima 930 putnika. Drugi je po redu od šest kruzera koji su naručeni. Treći po redu je Viking Sky koji je naručen za 2017-tu godinu, a preostala tri koji još uvijek nemaju ime su naručeni za 2017, 2018. i 2020. godinu.

Viking nudi svojim putnicima izuzetno dobro dizajnirane kruzere koje ih čine bliže kulturama koje posjećuju. Brodovi su mali da bi putnici bili bliže svojoj destinaciji i dalo im više vremena za boravak u luci, vise noćenja i što manje plovidbe po moru. Brodove karakteriše specifičan dizajn, ekološki dizel-električni pogon, široka upotreba solarnih panela kao dodatnog izvora energije, te skandinavski praktična i sa mjerom dekorisana luksuzna unutrašnjost koju karakteriše i činjenica da sve putničke kabine na ovom brodu imaju sopstvene balkone. Druga velika razlika „Vikingovih“ brodova u odnosu na konkurenciju na kruzing-tržištu je što nemaju kazino koji je neizostavni dio drugih kruzera, niti velike zabavne centre, ali zato imaju biblioteku, piano bar, pozorište i bioskop, te priliku da dok na njima plovite slušate naučna predavanja iz raznih oblasti, ili da se obučavate u vrhunskom kulinarstvu pod nadzorom direktno glavnog brodskog šefa-kuvara. Itinereri svih njihovih krstarenja pomno su osmišljeni sa naglaskom da putnici dožive i što više nauče o destinaciji koju brod posjećuje, a da tokom plovidbe uživaju u brojnim umjetničkim djelima koja krase unutrašnjost kruzera, približavajući im na taj način skandinavsku kulturu i način života.

U Kotoru će boraviti od 08h do 21h kad isplovljava za Dubrovnik. Na brodu je 643 putnika i 471 član posade.