23.06.2014.

Štampa


U ranim jutarnjim satima u Luku Kotor je uplovio luksuzni kruzer “Queen Elizabeth”  duzine 293 m,sirine 32,3 m, BRT-a 90901, sa 16 paluba  i plovi pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva.

Brod je u vlasnistvu cuvene britansko-americke brodarske kompanije Cunard koja posjeduje i brodove “Queen Mary 2” i “Queen Victorya”.  Ova kompanija jedna je od najuglednijih u svijetu lusuznih putničkih brodova i ima bogatu istoriju koja seže još u davnu 1839. godinu kada je njen osnivač  Samuel Cunard dobio ugovor sa britanskom kraljevskom poštom da uspostavi redovan putničko-poštanski brodski servis preko Atlantika, povezujući Britaniju i SAD. Kompanija „Cunard“ je narednih više od stotinu godina bila jedna od najuticajnijih na transatlantskim rutama.

Aktuelna "Queen Elizabeth" treći  je brod koji nosi to ime u floti "Cunard"  , a na ceremoniji odrzanoj 11. oktobra  2010. godine  u  Sauthemptonu kumovala  joj je Kraljica Elizabeta.  Samo par dana prije toga, ovaj impozantni brod  završen je u italijanskom brodogradilištu Fincantieri Monfalcone blizu Trsta, po cijeni od preko 560 miliona dolara.

Dizel-električni pogon ukupne snage skoro 88 hiljada konja, preko dva azipoda, brodu daje impozantnu maksimalnu brzinu od skoro 24 čvora.