LUKA KOTOR SPREMNA DA, nakon više od 1 godine, dočeka uplovljavanje PRVOG Kruzera. Da li će se to ostvariti zavisi od ITALIJANSKIH VLASTI!

Štampa

Uprava Luke je urgentno djelovala 28. maja ,nakon telefonskog  sastanka g-đom  Elizabete De Nardno (direktora lučkih operacija kompanije MSC) i njenog obavještenja da su upravo obaviješteni od strane nadležnih institucija VLADE Republike Italije ,da je Crna Gora na „crvenoj“ listi zemalja zaraženih COVID-19 ,za italijanske kompanije i putnike,što može rezultirati otkazivanju navedenog kruzera.



Kako nebi izgubili dolazak ovog broda,koji bi ujedno bio i prvi kruzer koji bi posjetio Luku Kotor nakon godine dana, obavjestili  smo  g-dju De Nardno o stvarnom stanju zaraženosti COVID-om 19, u našoj zemlji koje je zadovoljavajuće i zaslužuje da naša zemlja bude skinuta sa tzv „crne liste“. Medjutim kako bi ova informacija bila validna, potrebno je da sa relevatnih republičkih organa informacija o stvarnom stanju , budu upućena Italijanskim vlastima, kako bi nadležni organi vlasti Italije, mogli reagovati i tako omogućili uplovčljavanje brodova u Luci Kotor.

Uprava je urgentno poslala dopis našem nadležnom Ministarstvu (MKI) ,koje je odmah reagovalo prema  Ministarstvu Inostranih poslova .Ambasada CG u Rimu je obavještena  i  trenutno čekamo njihovu povratnu informaciju.Dopise možete preuzeti  ovdje.

Pored nadležnih institucija Uprava je zamolila za urgenciju i zajednicu Italijana u Crnoj Gori, koji su u direktnom telefonskom razgovoru sa Ambasadorom Italije u našoj zemlji ,objasnili problem i zamolili za njegovu pomoć  i  urgenciju kod nadležnih institucija u Vladi Republike Italije.

U tehničkom smislu LUKA Kotor je spremna  za prihvat brodova.Sve procedure propisane mjerama zaštite od Covid 19 su donesene, a i od brodara smo obavješteni  da se njihove procedure sastoje u sledećem:

-kapetan broda daje izjavu sa imenima i prezimenima putnika i članova posade , sa njihovim brojevima pasoša o tome da su isti testirani i da su rezultati testa negativni

- putnici mogu napustiti brod samo u slučaju da imaju organizovane izlete,koji se realizuju u grupama, koju putnik ne smije napuštati.

-putnik koji napusti grupu neće moći da se vrati na brod

Ove najvažnije procedure upućene su nadležnima u opštini kako bi preduzeli inicijativu  i spriječili  prilaženje  grupama od strane  taksista, organizatora izlet tura, prodavaca raznih usluga, jer u protivnom  može doći do neprijatnih situacija i narušavanja procdura i protokola načina kretanja putnika koje su brodari propisali.To može rezultirati i izbjegavanjem  Luke Kotor  kao destinacije u narednim kružnim putovanjima, jer brodari ni u kom slučaju neće prihvatiti da nečije nesmotreno ponašanje koje može ugroziti zaštitne mjere koje su brodari preuzeli  u cilju zdrastvene zaštite svojih putnika.